​​​​​​​

Helmikuu 

ma 12.2. Katumuskanoni klo 17.00 *
ti 13.2. Katumuskanoni klo 17.00
ke 14.2. Katumuskanoni klo 17.00
to 15.2. Katumuskanoni klo 17.00

la 17.2. Vigilia klo 17.00 , vigilian jälkeen yleinen synnintunnustus n.klo 18.45
su 18.2. Liturgia klo 10.00, Ortodoksisuuden sunnuntai

ke 21.2. EPL  klo 17.00

la 24.2. Vigilia klo 17.00 *
su 25.2. Liturgia klo 10.00, P. Georgios Palamaksen sunnuntai *

Maaliskuu

pe 2.3. EPL klo 17.00 *

la 3.3. Vigilia klo 17.00
su 4.3. Liturgia klo 10.00, Ristinkumartamisen sunnuntai

ke 7.3. EPL klo 17.00
pe 9.3. EPL klo 17.00 *

la 10.3. Vigilia klo 17.00
su 11.3. Liturgia klo 10.00, Pt. Johannes Siinailaisen sunnuntai

ke 14.3. EPL klo 17.00 

la 17.3. Vigilia *
su 18.3. Liturgia, Pt. Maria Egyptiläisen sunnuntai *

ke 21.3. EPL klo 17.00

la 24.3. Vigilia klo 17.00, Lasaruksen lauantai, Jumalansynnyttäjän ilmestyksen esijuhla
su 25.3. Liturgia klo 10.00, Herran ratsastus Jerusalemiin, Neitsyt Marian ilmestys

to 29.3. Liturgia klo 08.00 
to 29.3. 12 Evankeliumia klo 17.00

pe 30.3. Ehtoopalvelus klo 13.00, Kristuksen ristiltä otto
pe 30.3. Kristuksen hautauspalvelus klo 17.00

la 31.3. Ehtoopalvelus ja liturgia klo 09.00
la 31.3. Puoliyöpalvelus, Aamupalvelus ja Liturgia klo 23.30


Pokrovan päivä 1.lokakuuta

Jumalanäidin suojeluksen juhla sai alkunsa keisari Leo VI:n aikana ( 886-912 ). Pyhä Andreas Houkka ( 2.10 ) näki Konstantinopolin Blahernan kirkossa kokoöisen vigilian aikana näyn, jossa Jumalanäiti astui sisään narteksista ja nousi säteilevänä korkeuksiin Johannes Edelläkävijän ja Johannes Evankelistan saattamana ja enkelien veisatessa. Jumalanäiti laskeutui ambonille ja siirtyi solealle; hän polvistui ja rukoili Poikaansa kristittyjen pelastuksen puolesta. Silloin Andreas meni oppilaansa Epifanioksen luokse ja kysyi; näkeekö hänkin maailman Valtiattaren. ”Kyllä, sinun rukouksien avulla näen ja ihmettelen”, vastasi Epifanios.

Rukoiltuaan solealla Maria astui alttaritilaan, jonka reliikkiarkussa säilytettiin hänen huntuaan. Hän nosti sen käsivarsilleen, siirtyi kuninkaallisten ovien eteen ja puki hunnun päälleen. Sitten hän levitti hunnun kirkkokansan ylle verhoten verhoten sillä heidät kaikki suojelukseensa. Niin kauan kuin huntu oli kansan yllä, hän välitti kirkkokansalle Jumalan armolahjoja. Sitten Jumalansynnyttäjä kohosi hiljaa taivaaseen, ja hänen suojeluksensa muuttui vähitellen näkymättömäksi, mutta hänen armovoimansa ei poistunut.
Tästä näystä sai alkunsa Jumalanäidin suojeluksen juhla, jota rakastetaan erityisesti slaavilaisessa traditiossa.
Lähde: ote Synaksariosta: Lokakuu

Jumalanpalvelukset
Pokrova, Neitsyt Marian suojeluksen kirkko

Historia

Pokrovan tilan historia

Kirjailija ja itsenäisyysmies Kyösti Vilkuna kirjoitti marraskuun 24. päivänä 1911 kirjeen T.T.Kailalle: ”Valtakuntani on Kirkkonummella Jorvaksen pysäkin luona sangen kauniissa seudussa, noin tunnin junamatkan päästä Helsingistä.” Heinäkuussa 19. päivänä vuonna 1912 hän kirjoitti August-veljelleen: ”Tämä talorakennus yritykseni on saanut minut niin tuiki lujille, että siitä lähtien kuin ”Viimeiset Luostariasukkaat” valmistui, en ole saanut juuri muuta tehdä kuin olla rahoja haalimassa. Rakennuksen hinta on noussut lähes kolminkertaiseksi siitä, mitä rakentaja sen alun perin laski.” Huvilan alkuperäisen hinnan piti olla korkeintaan 7.000 markkaa, se tulikin loppulaskujen mukaan maksamaan 22.000 markkaa. Tämä sai kirjailijan jo välistä epätoivoiseksi. Huvila jäi yli vuodeksi tyhjilleen ja sitä oli aloitettu myymään jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Vasta vuoden 1917 alussa huvila myytiin 17.500 markalla.

Huvilan varsinainen kukoistuskausi alkoi konsuli H.A. Elfvingin omistuksen aikaan. Elfving muutatti nimen Kyöstilästä Dannedbrogiksi tanskalaisen vaimonsa kunniaksi. Voi vain kuvitella minkälaisia uhrauksia onkaan vaadittu, kun alue on muutettu esimerkilliseksi puutarhatilaksi. Alkuaikoina tilalla oli Kirkkonummen ulaanien harjoituskenttä. Myöhemmin tila oli myös suojeluskunnan kokoontumispaikka. Jenny Elfving, joka oli saman niminen kuin tilan emäntä, kirjoitti tilasta vuonna 1929 Otavan julkaisemassa kirjassaan ”Suomalaista puutarhataidetta”: ”Paistaos, kesäinen päivä. Paista meille, paista muille, Routa Suomesta sulata.” ”Katsellessa tällaista paikkaa ei voi olla ajattelematta; Täällä pitäisi olla puutarhakoulu. On vahinko ettei ammatti-ihmiset voi olla täällä oppimassa kahta erittäin tärkeää asiaa. Ajan tarkkaa käyttöä ja järjestystä.”

Me nykyiset olemme varmaan häpeäksi tilalle , kun emme saa aikaan järjestystä. Eikä meidän kelloissamme tunnu oikein aika riittävän. Konsuli H.A.Elfving laajensi päärakennuksen idänpuoleista osaa neljällä suurella huoneella ja rakensi keittiö siiven. Aiemmin julkisivulla ollut avoterassi muutettiin lämpimäksi tilaksi. Samoin julkisivu sai kolme kaari-ikkunaa sekä kaksi parveketta. Etenkin länsiparvekkeelta kesäiltaisin avautuu mitä kaunein näkymä graniittiselle kaarisillalle , joka on rakennettu 1800-luvulla. Lisäksi hän rakennutti suurenmoisen hevostallin ja yhden Suomen ensimmäisistä ulkomaneeseista. Tilalle rakennettiin nopeasti myös talot autonkuljettajalle ja puutarhurille. Lisäksi konsuli Elfving hankki ympäristöstä maa-aloja, rakensi Jorvaksen asemalle myllyn ja sen ympäristöön henkilöstölle useita tanskalaisvaikutteisia taloja. Jorvaksen asemalta olemme purkaneet erään näistä taloista kun se oli saanut purku-uhkauksen ja nyt olemme pystyttäneet sen tilallemme.
Kolmekymmenluvun talouslama kävi kohtalokkaaksi myös Elfvingille ja hän menetti tilan. Vapaaherra Svante Aminoff lunasti tilan itselleen. He asuttivat tilaa aina Neuvostoliiton ”vuokra-aikaan” asti. Tilalle oli onni, että päärakennuksessa jakoi tuomioitaan neuvostoliittolainen sotatuomioistuin. Sotatuomari asusti talon yläkerran huoneita, kirjastoa ja kahta länsipuolen pientä huonetta. Hevostallissa toimi leipomo. Tullessani alueelle löysin läheisestä metsästä suuret kasat puhkikuluneita leipäformuja ”ryssänlimpuille”. Kymmenen miehitysvuoden jälkeen tila pääsi rapistumaan, samoin puutarha ja puusto. Aminoffin suku palasi tilalle ja säilytti sen omistuksessaan vuoteen 1960, tilan osti Kirkkonummen kunta , joka sijoitti sinne kehitysvammaisten kodin. Tulipalon jälkeen tilalla oli erilaista pienteollisuutta. Tämän jälkeen tila oli päässyt pahoin ränsistymään.

Tullessamme tälle alueelle vuonna 1996 remontoimme ensiksi niin kutsutun autonkuljettajan talon. Keväällä pääsimme muuttamaan huoneen ja keittiön käsittävään asuntoon. Asuin siellä kahden poikani, 74-vuotiaan taloudenhoitajan ja kolmen työntekijän kanssa. Tunnelma oli tiivis.
Muutettuamme tilalle, annoimme tälle tilalle uuden nimen, Pokrova, joka tarkoittaa Neitsyt Marian suojelusta.
Pokrova, suomeksi Neitsyt Marian suojelus,
sai alkunsa 1995 kun Isä Hariton sai silloiselta Suomen ortodoksiselta johtajalta KP. Arkkipiispa Johannekselta virallisen siunauksen aloittaa yksityisen luostari hankkeen Kirkkonummen Jorvakseen. Neuvottelut Kirkkonummen kunnan kanssa aloitettiin Dannebrog nimisen tilan ostamisesta. Helmikuussa 1996 kauppakirjat allekirjoitettiin ja tulevana keväänä aloitettiin ns. Ajurintalon peruskunnostus. Aluetta siivottiin ensimmäiset vuodet, samalla laajennettiin Ajurintaloa jotta talkoolaisilla ja seurakuntalaisilla olisi tila jossa kokoontua talkoopäivien aikana ja jumalanpalveluksien jälkeen. Samanaikaisesti kunnostettiin Villa Dannebrogia jotta tilat saatettaisiin ottaa veljestön käyttöön myöhemmin. Villa Dannebrogissa toimi aluksi pieni kotikirkko ennen kuin vanhaan hevostalliin saatiin rakennettua nykyinen Pokrovan kirkko. Kirkon peruskunnostustyöt ja muokkaus kirkoksi alkoi 2.1.1998 jolloin iso joukko talkoolaisia aloitti puhkaisemalla välikaton ja sahanpurun kuljettamisen pois. Näin tulevan kirkon työt olivat aloitettu ja samaan aikaan ikonostaasin maalauksesta vastasi 20 henkilön ryhmä joka sai työnsä valmiiksi vuoden 2000 lokakuun alkuun mennessä.

Vuonna 2000 lokakuun ensimmäisenä päivänä vietimme Pokrovan kirkon siunausta käyttöön silloisen Helsingin metropoliitan Leon johdolla. Tulevana vuonna 2001 kesäkuun 17. päivä isä Hariton oli saanut ensimmäisen suuren etapin saavutettua kun kirkko vihittiin käyttöön n.250 henkilön osallistuttua liturgiaan jota ennen pyhä pöytä rakennettiin papiston toimesta, pyhäinjäännökset asetettiin sen sisään ja piispa pesi alttaripöydän viinillä ja ruusuvedellä. Kirkon vihkiminen jatkui kunnes kirkko oli voideltu pyhällä mirhalla ja vihmottu pyhällä vedellä. Jumalanpalvelukset pääsivät alkamaan uudessa kirkossa jossa jatkettiin vuosivuodelta kirkon kaunistusta joka jatkuu yhä edelleen.

Alueelle aloitettiin vuonna 2002 majoitusrakennuksen rakennustyöt jotka päättyivät 2004 lopussa. Pokrovan veljestöllä on nyt valmiudet palvella alueen ihmisiä ja yrityksiä työllään ja tarjota erilaisia palveluita niille jonka avulla veljestö elää ja kehittää aluetta joka kattaa kaiken kaikkiaan n. 5 hehtaaria.
Tervetuloa ja esirukouksianne pyytäen !

Valtakunnallinen puutarhapäivä su 2.7.2017 klo 12-18

LUE LISÄÄ

Tervetuloa Jumalanpalvelukseen
Pokrovaan!

PALVELUSAIKATAULU