TEL:09-22 11 400

Lehdistö

 

Pokrova, Neitsyt Marian suojeluksen kirkko
4. Joulukuuta 1995, arkkipiispa Johannes ( k. 1.7.2010 ), Nikean metropoliitta ja Bitynian eksarkki, vihki Pokrovassa, villa Dannebrogin päärakennuksessa yhden huoneen rukoushuoneeksi.
Isä Hariton, ( Hariton Tuukkanen s.1953 ) sai arkkipiispa Johannekselta ja Helsingin metropoliitta Tiihonilta virallisen luvan aloittaa Pokrovan luostarihankkeen yksityisenä hankkeena.
Kirkkorakennus on valmistunut talliksi vuonna 1916-17 ja 2000 1. lokakuuta nykyinen Pokrovan kirkko siunattiin käyttöön, samalla oli saatu koko ikonostaasi valmiiksi 20 maalarin voimalla.
Kirkko vihittiin virallisesti kirkoksi 17.6.2001 metropoliitta Leon johdolla.
Rakentaja arvonimi 1.10.2006 johon sisältyy sauvan käyttöoikeus , myönsi Helsingin metropoliitta Ambrosius
Pappisvihkimys Hariton16.11.2008, pappismunkki Hariton
Pappisvihkimys Foma 26.11.2017, pappismunkki Foma
Taustaa: 
Rakentaja ( arvonimi )
Kohteesta Ortodoksi.net
Tämä on osa artikkelista Pyhien arvonimiä
Rakentaja on luostarin johtajasta käytetty nimitys silloin, kun hän osallistui tarmokkaasti luostarin jälleen- tai uudisrakentamiseen ilman igumenin arvoa.
Arvonimi on käytössä vain slaavilaisessa traditiossa ja se perustuu muun muassa Valamon ja Konevitsan luostareissa 1700-luvulla jälleenrakennuskaudella alkaneeseen käytäntöön. Silloin veljestön määrä ei välttämättä ollut vielä kaikissa luostareissa suuri ja alueen piispa ei halunnut nimittää luostarin johtajaa igumenin arvoon ja rakentajan arvonimi tuli korvaamaan tuolloin vielä henkilöltä puuttuvan igumenin arvon.
Suomessa tämän harvinaisen arvonimen sai viimeksi Pokrovan yhteisön johtaja, pappismunkki Hariton, nyt siis rakentajamunkki Hariton.
Historiaa:
Rakentajan arvonimi on Suomessa harvinainen. Sitä on käytetty mm. Konevitsan luostarissa vuonna 1823-25, jolloin arvoon vihittiin pappismunkki Joanniki. Valamossa rakentajan arvoon vihittiin munkki Joosef vuonna 1715.
Muutamia linkkejä:
Simeon ja Hanna, ortodoksinen verkkolehti
https://simeonjahanna.com/2018/06/13/isa-hariton-aikamme-kirkonrakentaja/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pokrova
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pokrovan_yhteisö
www.facebook.com/pokrovanyhteiso

 

Loading...

Pin It on Pinterest